Soalan Lazim

1) Buka akaun di www.k2k.com.my

2) Masukkan maklumat anda untuk mengetahui sama ada kami boleh menghantar ke kompleks perumahan anda.

3) Tambahkan item ke troli anda.

4) Tetapkan tarikh penghantaran anda.

5) Daftar Keluar, Bayar & Selesai!

Anda hanya perlu menginap di PPR yang kami beroperasi.

Kami menerima kad kredit atau debit (Visa & MasterCard), FPX pembayaran atas talian, Maybank2u, CIMBClicks, eWallets dan sebagainya.

Semua daging yang disembelih adalah Halal daripada pembekal kami.

Anda boleh memesan bila-bila masa tetapi pesanan ditutup pada setiap Selasa jam 11:30 malam untuk penghantaran mingguan setiap Sabtu.

Sekiranya anda mempunyai aduan yang sah, sila hubungi perkhidmatan pelanggan kami melalui https://wa.me/message/GBROS3LR4MBUF1 dalam masa 72 jam berserta bukti bergambar (jika berkaitan). Untuk maklumat berkaitan dasar pemulangan semula, anda boleh melayari terma dan syarat kami di bawah item 13.

Sekiranya anda berminat untuk menjadi pembekal barangan, sila hubungi https://wa.me/message/GBROS3LR4MBUF1

Bakul K2K akan dihantar ke PPR yang kami beroperasi. Untuk sementara ini, kami beroperasi di PPR Kg. Baru Hicom dan Bakul K2K akan dihantar ke Dewan Blok C, PPR Kg. Baru Hicom. Proses penghantaran akan diselia oleh fasilitator yang telah dikenalpasti di PPR Kg. Baru Hicom. Anda mungkin perlu menunjukkan bukti pembelian sebelum penerimaan Bakul K2K kepada fasilitator tersebut. Untuk maklumat lanjut berkaitan dasar penghantaran Bakul K2K, anda boleh melayari terma dan syarat kami di bawah item 10.